Stucen op verschillende ondergronden

De meeste ondergronden kun je laten stucen. Echter, iedere ondergrond heeft weer een andere voorbehandeling nodig afhankelijk van de (staat van de) ondergrond (gipsplaten, houtvezelplaten, OSB of OGB platen, behang, geverfde steens muur etc.). En daarnaast is het ook goed te weten waar het stucwerk komt, in de badkamer of douche, achter een houtkachel, in de keuken, in het toilet etc. Dit alles bepaald welk stucwerk het beste geschikt is voor uw situatie en welke voorbereiding er nodig is.

Behandel de ondergrond goed voor!

Stuc is altijd een mengsel van bijvoorbeeld cement, kalk, leem en water. Het water in het stucwerk is de reden dat stuc vaak een langere droogtijd kent, aangezien het water moet verdampen/opdrogen en het stucwerk kan uitharden.

Omdat stuc zoveel water bevat is het van belang dat de ondergrond geen zuigende werking heeft. Het stuc kan dan loskomen van de muur, omdat de muur nat is geworden. Om dit te voorkomen en een goede hechting te waarborgen wordt een muur alvorens te stucen voorbehandeld. De wijze van voorbehandeling is afhankelijk van het soort stucwerk. In het geval van basis leemstuc of kalkstuc  wordt de muur of het plafond ingesmeerd met een speciale contactpreimer die is afgestemd op het stuc wat gebruikt gaat worden.SKB maakt gebruik van de kwalitatieve contactprimers.

Stucen over tegels

In veel gevallen kunnen diverse stuc soorten over tegels worden gezet. Neem bijvoorbeeld de betonstuc of de, tadelakt beide soorten kunnen over bestaand tegelwerk worden heen gezet. Een enorm voordeel hiervan is dat u niet met het breek en sloopwerk zit wat veel extra werk vergt. De tegels dienen wel voorbereid te worden alvorens het aanbrengen van de betonstuc of tadelakt, een voorbereidende raaplaag is essentieel.

Stucen over bestaand stucwerk

Over bestaand stucwerk zoals granol, spack etc. kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.

Stucen in combinatie met behang

Natuurlijk stucwerk kan niet over (glasvezel)behang worden heen gestuct. Alle behang- en lijmresten dienen grondig verwijderd te worden alvorens begonnen kan worden met het aanbrengen van het stucwerk.

Stucen over verf

Het is mogelijk om over verf te stucen, maar is sterk per situatie afhankelijk. In het geval van leemverf is dit geen optie, aangezien de leemverf los laat en zowel de verf als het stucwerk geen hechting meer heeft met de muur. Het is sterk aan te raden om advies in te winnen bij een deskundige partij om na te gaan wat de mogelijkheden zijn.