Dakpannen coating

Wat is het coaten van dakpannen?

Bij de meeste daken met dakpannen kunt u er voor kiezen een dakcoating aan te laten brengen. Het aanbrengen van een dakcoating biedt een nieuwe bescherming voor uw dak. De coating zorgt voor een waterafstotende laag die ervoor zorgt dat vuil zich niet gaat hechten aan de dakpannen.

De belangrijkste effecten van het coaten van dakpannen is dat er geen vocht meer in de dakpannen dringt. Vooral bij betonpannen treedt er na verloop van tijd schade op aan het dak doordat vocht zich in de pan dringt door verwering en mosvorming. Bij vorst gaat het water uitzetten. Zo ontstaan er scheurtjes en worden de pannen poreus en vertonen steeds meer slijtage en uiteindelijk resulterend in lekkages.

Door het aanbrengen van een op kleur gemaakt rubberachtige coating-laag worden uw dakpannen optimaal beschermd. Algen en mos krijgen geen kans zich te hechten aan de dakpannen. Het water spoelt namelijk alle vervuiling weg. En doordat het water wegspoelt blijft uw dak ook beschermd tegen vorstschade.

Coaten van betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn in Nederland de meest voorkomende dakpannen. Door weersinvloeden hebben ze veel te verduren met als gevolg: vochtige, verweerde en poreuze dakpannen. De beschermende toplaag van oudere betonnen dakpannen is meestal volledig weg, waardoor ze gaan vergruizen. Door middel van dakcoating wordt dit proces gestopt door het aanbrengen van een duurzame toplaag. Tevens ziet uw dak er als nieuw uit.

Het moment om betonnen dakpannen te coaten is als ze mat van kleur zijn en verweerd zijn in combinatie met algen aangroei. Bij sneldekpannen is dit vaak vanaf 8 jaar oud en granulaatpannen gemiddeld als deze 27 jaar oud zijn.

Coaten van keramische of gebakken dakpannen

Keramische en gebakken dakpannen zijn niet zo poreus als betonpannen. Hierdoor verweren ze minder snel, gaan langer mee en ziet het dak langer mooi uit. Het is niet precies aan te geven na welke tijd keramische en gebakken dakpannen gecoat dienen te worden. Soms is dit bijvoorbeeld pas na 50 jaar. Hierna zien er weer als nieuw uit en is uw dak optimaal beschermd.

Coaten van leien daken

Ook leien daken worden na verloop van tijd poreus. Algen en mos krijgen zo vat op de leien pannen en gaan groeien. Een leien dak is in de regel ook prima te coaten. Laat uw wel adviseren door een vakman. Door deze te coaten worden ze optisch weer mooi en goed beschermd.